Isnin, 19 Jun 2017

TONY PUA SAKITKAN HATI MADEY ??

Mungkin Benar Kata Tony Pua, Membaca Pemfailan DoJ Sama Seperti Baca Novel Fesyen

 

Tony Pua mengeluarkan kenyataan semalam bahawa membaca pemfailan DOJ sama seperti membaca novel Robert Ludlum.
Mendiang Robert Ludlum terkenal dengan menulis novel fiksyen mendebarkan Jason Bourne.
Beberapa ahli politik dan pemerhati telah mengulas bahawa dokumen kes sivil DOJ adalah lebih seperti serangan politik berbanding dokumen undang-undang – terutamanya kerana ia telah dikeluarkan tepat sebelum Hari Raya – sama seperti bagaimana pendedahan RM2.6 bilion dahulu telah dilakukan sebelum Hari Raya dan saman DOJ tahun lepas dikeluarkan hanya lebih seminggu selepas Hari Raya.
Ini membawa saya kepada petikan tertentu dalam dokumen mahkamah DOJ tentang di mana DOJ mahu mendapatkan semula memorabilia berkaitan filem yang dibeli oleh pemilik Red Granite, Riza Aziz dan McFarland.

Dengan bukannya mengatakan “kami berusaha untuk mendapatkan semula memorabilia dibeli oleh Aziz dan McFarland kerana kami percaya ia telah dibayar dengan menggunakan wang haram”, DOJ memilih untuk mensensasikannya dengan menyiarkan petikan pertukaran e-mel antara dua orang yang sekadar bergurau tentang hobi dikongsi mereka.
Saya telah bertanya kepada beberapa profesional undang-undang dan mereka mengatakan bahawa ini adalah sangat luar kebiasaan, tidak profesional dan sama sekali tidak perlu untuk writ undang-undang.

Ia kelihatan seperti direkabentuk untuk menghasut kebencian dan untuk menyediakan ekstrak singkat, dipilih untuk kepedasan atau kesesuaiannya – seperti yang dilakukan oleh Malaysiakini.
Tiada langsung di mana-mana dalam dokumen tersebut menyebut bahawa Riza Aziz dan McFarland telah sangat berjaya dan membuat banyak wang dalam filem mereka – yang akan membolehkan mereka mampu untuk membiayai filem mereka akan datang secara langsung dan dengan pelabur lain.

Yang pastinya writ DOJ ini melakukan lebih kerosakan politik berbanding kerosakan undang-undang yang sebenar – terutamanya kerana kes sebelum ini pada bulan Julai tahun lepas tidak bergerak langsung sejak itu.
Mungkin Tony Pua adalah betul dan bahawa DOJ mahu menulis sebuah drama mendebarkan juga?

Sumber: KLIK DISINI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...